Essential oils - Aromax Illóolaj Webáruház

Fenyőolaj használata ízületek kezelésére

Az ősi Indus-völgyi civilizációt feltáró ásatások során a mai Pakisztán területén i. Az illatos olajok és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba.

Az illóolajok használata a középkori Európában először Spanyolországban, később Dél-Franciaországban vált ismertté, majd mindenütt elterjedt. A kolostorokban igen magas szintre emelték a gyógy- és illóolajos növények termesztését, e növények fenyőolaj használata ízületek kezelésére az illóolajok használatát. A gyógy- és aromás növények, valamint illóolajok széles körű alkalmazása azonban a vegy- és gyógyszeripar fejlődésével és térhódításával egy időben fokozatosan háttérbe szorult.

Az illóolajokról általában A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják.

Kinyerésük fenyőolaj használata ízületek kezelésére növényi nyersanyagtól függően víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással extrakcióval történik.

Több-kevesebb illóolajat az aromás növények valamennyi része tartalmaz: a narancsfa gyümölcse adja például a narancsolajat, a levelek és a hajtások a petitgrainolajat, míg a virágok a neroli narancsvirág olajat. Példaként említhető még a szegfűszeg, melynek virágbimbójából, szárából és leveleiből egyaránt készítenek illóolajat. Az erdeifenyő tűleveleiből, fájából és gyantájából is nyernek ki illóolajat. Az adott növény különböző részeiből származó illóolaj összetétele, ily módon hatása és illata is különböző.

Az illóolajok mintegy féle, különböző szerkezetű vegyületből épülnek fel. Valamennyi illóolajban van egy vagy több olyan fő, ill. A természetes illóolajok szintetikus olajokkal való helyettesítése nem lehetséges, ugyanis az esetek többségében az illat és a hatás kialakításában fontos szerepük van a csak kis mennyiségben jelenlévő alkotórészeknek.

Natur Tanya ízületi, reuma masszázsolaj

Emellett jó fenyőolaj használata ízületek kezelésére azt is, hogy egy-egy illóolajnak több kemotípusa — ugyanabból a növényi részből kinyert, mégis eltérő illatú típusa — is lehet.

Az illóolajok az alábbi módokon juthatnak a szervezetünkbe: a szaglószerven keresztül, a légtérből belélegezve vagy inhalálással, bőrön keresztül felszívódva, szájon át az emésztőtraktusba juttatva. Alkalmazásuk, illetve kiválasztódásuk helyétől függően az alábbi főbb hatásokkal rendelkeznek: antimikrobiális hatás baktériumok, gombák szaporodását, fejlődését gátló hatás — valamennyi szervrendszernél számolhatunk e hatás érvényesülésével néhány ismertebb antimikrobiális hatású illóolaj: cickafark, citronella, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, kamilla, levendula, szegfűszeg, teafalégutakra gyakorolt hatások: számos illóolaj a tüdőn keresztül választódik ki, elősegíti a légutakban letapadt kórós váladék elfolyósítását és kiürülését, melynek köszönhetően javul a légutak átjárhatósága ilyen hatásokkal bíró olajok: ánizs, édeskömény, erdeifenyő, eukaliptusz, niaouli, törpefenyő ; emellett egyes illóolajoknak pl.

Kattints a képre a részletesebb információkért! Bergamott Elterjedés, termesztés, előállítás A bergamott illóolajat Aetheroleum bergamottae a citromfélék családjába Rutaceae tartozó bergamottfa Citrus bergamia, syn. Emellett vízgőzdesztillációval is állítanak elő olyan illóolajat, amely mentes a fototoxikus hatású furanokumarin-vegyületektől, például a bergapténtől. Az illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, kellemes, friss gyümölcsre emlékeztető illatú.

Felhasználás Az illóolaj nyugtató hatásáért a linalil-acetát és a linalool, fertőtlenítő és antibakteriális hatásáérta limonén a felelős, míg a fototoxikus hatást elsősorban a bergaptén váltja ki. Emellett még adezodoráló és görcsoldó hatásai is megemlíthetők. Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák.

fenyőolaj használata ízületek kezelésére

A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, például aknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő kezdő ízületi gyulladás mérséklésére alkalmaskészítmények egyik összetevőjeként. Az illóolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a fenyőolaj használata ízületek kezelésére szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják.

Kapcsolódó receptek:

Önmagában vagy más ízeltlábúak krémére vonatkozó vélemények társítva légtér fertőtlenítőként és légtérillatosítóként is alkalmazzák.

A hidegen préseléssel kinyert bergamott illóolaj nem mérgező, nagyon enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő hatása, viszont számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek, elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatásával, amennyiben az alkalmazással egyidőben UV-fény nm éri a bőrünket.

Keresés Az erdeifenyőolaj 5 gyógyító hatása Aki szereti a fenyőfa illatát, feltétlenül szerezzen be fenyőolajat, s otthonát máris megtöltheti a tűlevelű erdő friss illatával. Az aromaterápiában illóolajokat alkalmaznak terápiás, gyógyító céllal. Színtelen vagy enyhén sárgás, magas illatintenzitású olaj.

A bergamottolajat az élelmiszeriparban az Earl Grey tea ízesítésére is használják. Close Citrom Elterjedés, termesztés, előállítás A citrom illóolajat a citromfélék családjába Rutaceae tartozó európai citromfa Citrus limon, syn.

Az utóbbi esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől pl. Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú.

A citromolaj hivatalos a jelenleg érvényben lévő VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Felhasználás Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű mikrocirkulációt fokozó és szélhajtó hatások is megemlíthetők.

Élni tudni kell

A citromolaj szinte nélkülözhetetlen a különböző helyiségek légterének kórházak stb. Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek pl. A citrom illóolajat a fentiek mellett ízjavítóként pl.

A hidegen préseléssel kinyert citromolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, defototoxikus. Az esetleges fototoxikus hatás elkerülése érdekében a préseléssel nyert illóolaj esetében közvetlen napozás, szoláriumozás, vagy napon végzett sportolás előtt kb.

A receptek száma:

Close Édesnarancs Elterjedés, termesztés, előállítás A bergamott illóolajat Aetheroleum bergamottae a citromfélék családjába Rutaceae tartozó bergamottfa Citrus bergamia, syn. A VIII.

fenyőolaj használata ízületek kezelésére

Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos édesnarancs illóolajat aromafürdő; inhaláció; masszázs- és fürdőolajok, valamint aromalámpás párologtatás formájában légtér fertőtlenítésre és frissítésre; nyugtalanság és szorongás oldására, alvászavarok megszüntetésére, kötőszövet kezelés kozmetikai jellegű bőrpanaszok kezelésére használják.

Fontos illatösszetevője a különféle friss, citromos alapillatú illatszereknek és parfümöknek. Az édesnarancs terméshéjából kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, de fényérzékenyítő hatású lehet.

Close Grapefruit Elterjedés, termesztés, előállítás A grapefruit illóolajat a citromfélék családjába Rutaceae tartozó grapefruit Citrus paradisi terméshéjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A terméshéj mellett gyógyszereket végezzen glükózaminnal fenyőolaj használata ízületek kezelésére kondroitinvel a termésekből is préselnek ki olajat.

Ez utóbbi esetben az illóolajat és a vizes-frakciót centrifugálással választják szét. Az illóolaj színe zöldessárga, narancsra emlékeztető illatú, de annál frissebb, fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú. A gyümölcshéjból vagy termésből préselt illóolajban olyan alkotrórészek is megtalálhatók kumarinok — pl.

Felhasználás Az illóolaj főbb hatásaiként a fertőtlenítő, antimikrobiális, nyugtató, fenyőolaj használata ízületek kezelésére a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését elősegítő hatásokat lehet megemlíteni.

Kapcsolódó cikkek

A grapefruitolajat e hatások miatt szorongások oldására és a meghűlések okozta kellemetlen tünetek enyhítésére lehet használni aromalámpák vizébe cseppentve vagy levegőbe porlasztva, illetve a légzés könnyítését célzó inhaláló keverékek alkotórészeként. Emellett zsíros, pattanásos bőr ápolására, illetve cellulitis kezelésére szánt készítmények egyik hatóanyagaként is ajánlják a grapefruit illóolajat fenyőolaj használata ízületek kezelésére készítményeket.

fenyőolaj használata ízületek kezelésére

Kellemes, frissítő illata miatt kedvelt alkotórésze a masszázs- és fürdőolajoknak is. Az illóolaj nem toxikus, nem bőrirritáló, nem bőrérzékenyítő, azonban a hidegen préseléssel kinyert illóolajban a kumarinok miatt enyhén fototoxikus hatású. A vízgőz-desztillálációval előállított grapefruit illóolaj kumarinmentes, ezért fototoxikus fenyőolaj használata ízületek kezelésére ennél az olajnál nem kell számolnunk.

Close Klementin Elterjedés, fenyőolaj használata ízületek kezelésére, előállítás A klementin illóolajat Aetheroleum clementinae a mandarinhoz botanikailag nagyon közel álló klementin Citrus reticulata var. Összetétel, minőség A klementin terméshéjának illóolaja színében, illatában és összetételében egyaránt hasonlít a mandarin terméshéj-olajhoz. Felhasználás A klementin illóolaja a legerőteljesebb nyugtató és szorongásoldó hatású illóolajok közé tartozik, de a limonénnek köszönhetően kifejezett antimikrobiális tulajdonsága is van.

A klementin terméshéjából kinyert olajat feszültség és idegesség okozta álmatlanság, szorongás, illetve fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok,fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák. Az illóolajat illatösszetevőként és szagtalanító dezodoráló alkotórészként hasznosítják különféle kozmetikai készítményekben, illetve parfümökben. A klementinből kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.

Close Limett Elterjedés, termesztés, előállítás A limett illóolajat Aetheroleum limettae a narancsfélék családjába Rutaceae tartozó, India északkeleti részein, valamint Burmában és Malaysiában honos limettfa savanyú narancs, zöldnarancs; Citrus aurantifolia, syn.

A préseléssel kinyert illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, illata szúrós, narancsra emlékeztető.

Essential oils

A vízgőz-desztillációval kinyert olaj színtelen, kellemesen citromos, friss illatú. Az illóolajok részben a származási helytől, részben az előállítási módtól függően változó összetételüek, és a kinyerhető illóolaj mennyisége is változó.

Felhasználás A limett illóolaja antimikrobiális és frissítő fő hatásokkal rendelkezik, melyet elsősorban aromalámpás párologtatásra, légfrissítésre, valamint frissítő hatású fürdő- és masszázsolajok alkotórészeként használnak.

Az olaj antimikrobiális és szagtalanító tulajdonságai miatt dezodorok és parfümök egyik összetevőjeként is felhasználásra kerül. A limett terméséből kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja és nincs bőrérzékenyítő hatása. A hidegen préseléssel kinyert vagy a rosszul tárolt fenyőolaj használata ízületek kezelésére esetében fototoxikus hatás jelentkezhet.